Jak se zachovat při sražení zvířete

Moto sezona je v plném proudu a na nás je zopakovat si odpovědné chování na silnici, nejen, v příjemných situacích. Nastat mohou i momenty, kdy srazíte zvíře. Ať už je zraněné nebo na místě mrtvé, je nutné postupovat odpovídajícím způsobem.

Statistiky mluví sami za sebe

srazeni_zvireteOpakování je matka moudrosti. Než si připomeneme, jak se zachovat při sražení zvířete během jízdy, podívejme se na statistiky, které mluví sami za sebe. Během posledních let sice tahle problematika mírně ustoupila díky sníženému provozu v období koronaviru, avšak nařízení platí stále stejná. Moto sezóna je už v plném proudu, ale nikdy neuškodí si je zopakovat. Proto jsme pro vás připravili článek na našem blogu. Tak pojďme na to.

Každým rokem jsou na českých silnicích sraženy tisíce zvířat. Důvodem nemusí být vždy jen vina řidiče, například špatně seřízené brzdy. Za značným množstvím nehod stojí také nepříznivé podmínky jako je snížená viditelnost způsobená ranní mlhou nebo deštěm. Na vině mohou být také hony nebo špatná viditelnost v zimních podvečerních hodinách. Pokud bychom se podívali na policejní statistiky, každoročně dojde přibližně k 15 000 srážek se zvěří.

Teď se ještě podívejme, jaký je vlastně podle definice rozdíl mezi zvířetem a zvěří. Zatím co zvíře má majitele a jedná se tedy nejčastěji o psa, kočku, krávu, koně, osla, kozu a podobně, zvěř je divoká a není nikdo, kdo by nesl za způsobenou škodu odpovědnost. Pokud je tedy škoda způsobena například zaběhnutým psem, majitel zvířete ji musí uhradit. Škoda způsobená srážkou se může vyšplhat až na desetitisíce korun za nové díly na opravu. Vždy záleží, jaké zvíře a s jakým typem vozidla se srazí. Pokud se jedná o větší zvíře, například tele nebo srnu, je škoda samozřejmě větší, než když je sražena kočka. V obou případech se však bavíme čistě o ceně škody způsobené na majetku. Život samotného zvířete je samozřejmě nevyčíslitelný, stejně jako případné utrpení, kterým si zvíře projde. Stejně je tomu u případného zranění na straně lidí. Podle statistik se však stále z 80% jedná o srnčí zvěř, která bývá sražena.

Na co si dát pozor

Podobné nehody jsou vždy nepříjemné. Jejich počet lze snížit dodržením několika základních bodů. Pojďme se na ně podívat:

  • Na prvním místě je samozřejmě pozornost. K největšímu počtu srážek dochází v noci, a jak jistě víte, oči zvěře ve tmě odráží světlo a jsou nepřehlédnutelné. Takže se dívejte nejen na cestu před sebou, ale také kolem ní. Dalším důležitým faktem je i to, že k srážce může dojít prakticky kdekoli. Ne jen v lesích. Proto buďte opatrní i ve městech a v jejich bezprostředním okolí. Dbejte zvýšené opatrnosti také během východu a západu slunce, kdy je zvěř nejvíce aktivní.
  • Dalším bodem jsou zatáčky. Sice jste danou zatáčkou jeli už stokrát, v mnoha případech ji projíždíte denně při cestě z práce a nikdy se vám nic nestalo, ale to neznamená, že by nemohlo. V každé zatáčce, do které nevidíte, buďte obezřetní. Může zde být zvíře, které byste mohli srazit. Pokud si nejste jisti, trubte, abyste zvíře vylekali.
  • Dalším bodem jsou dopravní značky upozorňující na výskyt zvěře. Řada řidičů je zaznamená, ale ve skutečnosti pozornost nezvýší. Registrují je spíše podvědomě. I to může samozřejmě vést ke zvýšení počtu sražených zvířat. Proto buďte obezřetní a především – to, že někde není značení, ještě neznamená, že se tam zvěř nevyskytuje. Značení na silnicích není v tomhle ohledu zdaleka dokonalé.
  • V dalším bodě nesmíme opomenout, že zvířat může být někdy víc. Ve stádech chodí především vysoká a tak pokud vidíte jeden jediný kus, kterému se vyhnete, jeďte ještě chvíli pomalu a sledujte okolí místa, kde jste na zvíře narazili. Je pravděpodobné, že se objeví i další. To stejné platí i u divokých prasat.

Na závěr si zapamatujte, že ačkoli použijete dálková světla, zvíře to nevyplaší, ale spíše zmate. Obzvlášť vysoká, nejvíce mláďata, mají tendenci v pocitu ohrožení ztuhnout a nehýbat se. Ačkoli nám to jako lidem může přijít nelogické, zvíře je schopno zůstat stát uprostřed silnice a jen vyjeveně zítra. Takže i když zvíře uvidíte, nečekejte, že automaticky uhne.

Souvisejícím bodem je také pojištění. Jak už zaznělo, za zvěř není nikdo odpovědný, takže pokud srazíte srnu nebo jelena, nikdo vám škodu neuhradí. Jestliže nemáte na motorku havarijní pojištění, podívejte se na možné připojištění a především si pečlivě prostudujte podmínky, za kterých vám bude v případě srážky škoda skutečně uhrazena.

U povinného ručení je vždy dobré pohlídat výši limitů krytí. Aby vám byla škoda proplacena, je nutné ke srážce vždy zavolat policii.

Jak se zachovat při sražení zvířete

Teď už se podívejme, co dělat, pokud ke srážce skutečně dojde. Nejprve je však také na zváženou, zda se snažit srážce se zvířetem vyhnout nebo ne. Tohle sice platí spíše pro auta, ale lze to vztáhnout také na motorky – náraz do zvířete nikdy nebude tak silný jako když vrazíte do protijedoucího auta nebo do pevné překážky. Na druhou stranu tím můžete zabránit situaci, kdy zvíře vážně zraníte. Záleží tedy na prostředí, které je kolem vás, na tom kolik máte času na manévr a hlavně zda máte dostatek prostoru.

Jakmile ke srážce se zvířetem dojde, nejprve se ujistěte, zda jste vy a případný spolucestující v pořádku. Následně zavolejte záchranku nebo policii, podle situace. Rozmístěte výstražné trojúhelníky, oblečte si vy i spolucestující reflexní vestu a také nezapomeňte zapnout výstražná světla. Pokud to lze, odkliďte motorku z komunikace k jejímu kraji. Na zvíře je ve většině případů lepší nesahat – může být zraněné a podrážděné.

Jako poslední volejte asistenční službu v rámci své pojišťovny a sdělte jí, že potřebujete nahlásit pojistnou událost. V tomto momentě se opět dostáváme k bodu, kdy se vyplatí nepodcenit pojištění.