Jak vybrat boty na motorku

Sezóna vrcholí, silnice jsou rozpálené od žhnoucího slunce a pro motorkáře je tu ještě pár měsíců ideálního počasí, kdy budou moci vyrazit ven na své mašině. Jestli vám chybí nějaké vybavení, na nic nečekejte a nakupte ještě dnes. Třeba boty na motorku. Léto nepočká.

Boty - důležitá součást motorářovi výbavy

Boty jsou jednou z nejdůležitějších součástí motorářovi výbavy. Zpočátku může být obtížné se ve všech těch modelech zorientovat, podobně jako když jste kupovali své první rukavice, vyhlíželi první přilbu nebo jste přemýšleli, která kosmetika se o váš stroj postará nejlépe.

Při výběru bot je nutné vzít v potaz hned několik kritérií. Boty mohou být nízké, vysoké, mohou mít protektory a dostanete je koupit v černé nebo naopak v zářivých barvách. Záleží na stylu jízdy a v neposlední řadě je nutné vybrat i správnou velikost. Tentokrát jsme pro vás připravili článek, který vám pomůže zorientovat se v základním dělení bot a rovnou vyřadit ty, které nejsou pro vás. Než ujedete pár desítek nebo dokonce pár set kilometrů, vaše nohy a především chodidla jsou vystavena řadě nepříznivých podmínek, které v kvalitní obuvi stěží zaznamenáte. Čeká vás horký výfuk, déšť nebo naopak horké počasí, kamínky a další drobné předměty, s kterými se můžete setkat v terénu nebo na vozovce. Ve správně vybraných botách budete mít nohy v teple a především v bezpečí a to jak během jízdy, tak i v případě pádu.

motocross_helma

zdroj: Pexels.com

Vše se odvíjí od způsobu jízdy

První bod, který vám značně zúží výběr, je samotný způsob jízdy. Na motokros budete potřebovat jiné boty než na cruiser. Stejně jako u kterékoli jiné výbavy na motorku, ani tady se nevyplatí šetřit. Nejprve si zodpovězte, v jakém terénu budete jezdit nejčastěji, zda je vaše jízda spíše opatrná a projedete se o víkendu pár kilometrů nebo plánujete několikasetkilometrové výlety za hranice, případně do jakých zemí? Čeká vás horké nebo chladné počasí? Boty by vám neměly nikterak překážet v zacházení s motorkou. Na posledním místě, i když také důležitém, stojí samotný design bot. Měly by vám ladit nejen ke zbytku outfitu, ale také k samotné mašině.

Boty mají především poskytnout ochranu

Existují styly jízdy, kdy vaše nohy potřebují přirozeně větší ochranu než v jiných podmínkách, například motokros nebo enduro. Během navrhování s tím designéři počítali a takovéto boty zpravidla disponují ochranou navíc. Zjednodušeně řečeno mají boty zabudované komponenty v místech nejvíce náchylných k úrazu, které vám tuhle ochranu poskytnou. Bota by měla být zároveň co možná nejvyšší, ideálně přes celou holeň. Čím nižší bota je, tím menší je ochrana, kterou vám poskytuje. Při vážnější bouračce hrozí, že se noha přetočí. Kvalitní bota je tomu schopna do jisté míry zabránit. Teď už se podívejme na jednotlivé typy bot podle stylu jízdy.

Konstrukce boty

Nejdůležitější součástí při výběru vhodné boty je její konstrukce. Brát ohled byste měli na materiál, z kterého je bota vyrobena, včetně způsobu, jakým jsou jednotlivé díly spojeny dohromady. Zde záleží na každém detailu. Švy boty mohou být lepené nebo šité. Zaměřte se na jednotlivé části a zodpovězte si otázku, zda a jak je bota posílena v nejcitlivějších místech jako je kotník nebo palec a jestli se dají podrážky, přezky a další díly nahradit, pokud to bude třeba nebo bude nutné koupit nové boty. Některé typy bot nabízí také vnitřní botu pro lepší pohodlí. Jaké budete chtít zapínání? Zde můžete vybírat mezi přezkami, šněrováním nebo suchým zipem. Každá varianta má své pro a proti. Volit můžete i jejich kombinace. V neposlední řadě se zaměřte i na materiál. Dáte přednost přírodní kůži nebo raději syntetice, často goratexu?

Typy bot podle stylu jízdy

Pojďme si představit typy bot podle stylu jízdy.

Cruiser boty

Začněme botami vhodnými pro styl jízdy ála cruiser. Předpokládá se, že v podobných botách budete jezdit především na vozovce. Boty by tedy měly odolat nepřízni počasí, kamínkům a dalším drobným předmětům, s kterými se mohou chodidla setkat. Také by na noze měly držet dostatečně pevně, abyste si byli jisti při každém došlápnutí na zem. U větší váhy motorky je to podstatné, na rozdíl od stroje třeba na motokros, kde potřebujete mít pevnou nohu zase z jiných důvodů. Podrážka boty by tedy měla být maximálně neklouzavá, boty by měly být ideálně kožené (zde hraje významnou roli také vzhled), měly by mít ideálně dvojité nebo trojité švy, mohou mít zesílenou výztuž a ocelovou špičku. Dostanete je zpravidla v různých výškách a mohou mít i kovové spony. Ojedinělá není ani zabudovaná výplň. Podrážka by se neměla kroutit ani jinak deformovat při sebevětším namáhání materiálu.

Cestovní boty

Když už jsme u té silnice, podívejme se rovnou na cestovní boty, které jsou určené pro dlouhé túry na motorce. Tedy na to, abyste je měli celé dny na nohách. Vedle vysokého komfortu a v teplých měsících také dobré ventilace by měly splňovat maximální nároky na ergonomii a měly by být voděodolné, kdyby vás zastihl déšť. Tento typ obuvi má zpravidla zavírání na sponu nebo na zip. Vyrobeny bývají taktéž z kůže nebo v tomhle případě i z goratexu. Anatomické vložky, kterými jsou boty doladěny, lze často odstranit.

Sportovní boty

Teď už se podívejme na sportovní boty. Tyto boty jsou navrženy pro agresivní styl jízdy a počítá se s nimi při kontaktu s vozovkou, obrubníky a velkou dávkou nárazů. Při závodu nebo i tréninku totiž musí vaše chodidlo, potažmo celý kotník a holeň, ochránit na maximum. Jejich předností jsou vyměnitelné chrániče palců, které dostávají při jízdě zabrat nejvíc. Dále se vyznačují pečlivě zkonstruovanou ochranou celé spodní části končetiny a jejich konstrukce je zároveň odlehčená pro maximální pohodlí během jízdy. Opět můžeme počítat s dvojitými nebo trojitými švy a zpravidla nechybí ani ventilace. Ta však není tak podstatná – na rozdíl od cestovních bot se nečeká, že je na sobě budete mít dlouhé hodiny v kuse. Mezi jejich další přednosti patří zabudované polstrování.

Motokrosové boty

Jako poslední tu máme motokrosové boty. Stejně jako sportovní, i tyhle boty jsou určeny pro rychlou a agresivní jízdu. Během návrhu jejich konstrukce se počítá nejen s častým kontaktem při zapření nohy o terén, ale i s odletujícími kamínky a dalšími drobnými předměty. Boty jsou zpravidla vodotěsné a odolné proti oděru. Podobně jako sportovní boty, i tyhle mají vyměnitelné části jako je chránič palce nebo spony, kterými se bota zapíná. Boty mají opět pevnou výztuhu.

Tak, už víte, jaké boty pro vás budou těmi pravými? Při nejmenším už máte určitou představu, od čeho se odpíchnout a podle čeho začít vybírat. A pokud si přece jen nevíte rady, kontaktujte nás, hodíme řeč a společně něco vybereme.