Jak vybrat rukavice na motorku

Bezpečnost by měla být při jízdě na motorce na prvním místě. Vhodně zvolené rukavice zlepší váš pocit z jízdy a ochrání vaše ruce během pádu. Současný trh dnes nabízí řadu kvalitních produktů. Abyste se rychle zorientovali, připravili jsme pro vás přehled jednotlivých typů.

Výběr ovlivňuje řada faktorů

Každá rukavice je jiná a stejně tak má každý motorkář své vlastní nároky na vybavení. Důležité je pohodlí, jejich funkce, ochrana, kterou poskytují vašim rukám a odolnost samotného materiálu, tedy i to jak dlouho vám vydrží a samozřejmě jak odolají při pádu na nejrůznějším povrchu. Výběr vhodných rukavic by se měl řídit počasím, tím zda je sluníčko, zima nebo prší a samotným stylem jízdy. Ve vhodně zvolených rukavicích byste se měli cítit dobře, měli by vám být pohodlné a neměli by jakkoli znesnadňovat řízení.

Teprve na posledním místě stojí samotný vzhled – perfektně sladěný outfit na motorku je super, ale rozhodně by to nemělo být přednější než samotná jeho funkčnost. V naší nabídce najdete perfektní brýle, kalhoty, boty a další libůstky, které vám budou dělat radost. A pozor, nezapomeňte na špičkovou přilbu.

Současný trh nabízí řadů nejrůznějších typů podle jednotlivých jízdních stylů. Zatím co jedny rukavice se perfektně hodí na závody, na chopper je lepší sáhnout po jiných. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé možnosti.

moto_rukavice

zdroj: Pexels.com

Rukavice podle stylu jízdu

Moto rukavic je na trhu velké množství. Víte ale, jak se dělí dle stylu jízdy?

Jízda bez rukavic

Jako první zmiňme jízdu bez rukavic. I tací se najdou. V horkých letních dnech můžou být rukavice na obtíž, ale vždy se vyplatí je mít. Ve chvíli, kdy řidič padá z motorky, automatickým reflexem je chytit se něčeho právě rukama. A protože není většinou čeho, ani byste se neudrželi, vezmete to prsty po asfaltu. Nic příjemného. Takže, noste rukavice.

Rukavice bez prstů

Neboli bezprsté. Prvním typem rukavic, který je kompromisem mezi jejich úplným vynecháním a klasickými rukavicemi je varianta bez prstů. Sice to stále ještě není ono – bezprsté rukavice ochrání pouze vaše dlaně a hřbet ruky, ale je to lepší než jet úplně bez nich.

Rukavice bez prstů jsou sice pohodlné, především v létě, kdy se jezdec potí… je tu však velké ALE v otázce bezpečnosti. V posledních letech se k nám na trh dostává stále více letních rukavic spolu s tím, jak se otepluje. Letní rukavice nabízí ventilační otvory, disponují polstrováním a najdete na nich i chrániče kloubů.

Silniční rukavice

V tomhle případě jsou rukavice uzpůsobeny tak, aby ochránily ruce jezdce, pokud spadne na tvrdý povrch vozovky. Řada z nich je vyrobena z kůže, tedy přírodního materiálu, ale současný trh nabízí i levnější koženkové varianty nebo textilní, z umělých vláken. Jejich využití je široké – lze je nosit během chladných měsíců a horkých letních dnů. Zpravidla jsou silnější než klasické off-roadové rukavice.

Off-roadové rukavice

Teď už k tomu off-roadu. Rukavice, které se používají na off-road, tedy jízdu v terénu, jsou často podobné těm motokrosovým. Jsou však uzpůsobeny s ohledem na to, jakým podmínkám je jezdec během jízdy vystaven. Často je to voda, bahno a další špína. Je u nich kladen důraz na prodyšnost materiálu, takže na nich najdete většinou ventilační otvory a především jsou lehké a odolávají výše zmíněným podmínkám. Nečeká se, že v nich spadnete na asfaltu ve vysoké rychlosti. Jejich předností je také dobrá ovladatelnost motorky.

Motokrosové rukavice

Oproti těm off-roadovým se u motokrosových rukavic počítá také s jízdou po silnici. Jsou pevné, z odolných materiálů a jejich konstrukce zahrnuje chrániče zápěstí a kloubů na prstech. Ty mohou být vyrobeny z kevlaru, tvrdého plastu nebo karbonu. Ochrání vaše ruce i při pádu na asfalt.

Rukavice na závody

Rukavice určené na závody splňují zpravidla ty nejnáročnější požadavky. Během závodu hrozí pád ve vysoké rychlosti nebo srážka s dalším jezdcem, proto se rukavice vyrábí z těch nejodolnějších materiálů, které současné technologie nabízí. Pro snížení rizika nehody jsou uzpůsobeny tak, aby minimálně překážely při ovládání motorky, a navíc mají ventilaci pro snížení horka během jízdy.

Dlouhé rukavice

Jak název napovídá, dlouhé rukavice zakrývají nejen ruce a zápěstí, ale také část předloktí. Překrývají lem rukávů u bundy a poskytují tak větší ochranu při pádu nebo srážce s jiným jezdcem. Jsou především bezpečné – pokud jezdec spadne, na rozdíl od běžných rukavic nehrozí, že se v nich přetočí zápěstí.

Několik praktických tipů na závěr

Než se rozhodnete pro konkrétní typ rukavic, položte si několik otázek, které vám s volbou pomohou. Vedle samotného stylu jízdy se zaměřte také na následující:

Typ motorky – jak už vyplývá z předchozích bodů, podstatný je typ motorky, na kterém jezdíte. S tím přímo souvisí samotný styl jízdy. Nečeká se, že byste vláčeli chopper mimo cesty a podobně.

Styl jízdy – podstatný je také styl jízdy. Pro klidnější jízdu vám budou stačit kožené rukavice. Pro ty rychlejší z vás se vyplatí pořídit rukavice s protektory.

Podmínky – sednete na motorku pouze, když je hezky nebo vám nevadí ani déšť? V minusových teplotách je potřeba mít rukavice, které vás ochrání před zimou, v horkých letních dnech oceníte pro změnu ventilaci.

Čas strávený v sedle – je rozdíl mezi tím, zda se občas hodinu dvě projedete nebo podnikáte dvoutýdenní tripy do zahraničí.

Kudy se vydáte – jezdíte nejčastěji po silnicích nebo brázdíte cesty plné výmolů? Obojí vyžaduje zcela odlišnou ochranu.

Rukavice by měly vždy maximálně sedět. Nesmí vám být malé ani v nich nesmíte mít zbytečně mnoho prostoru. Ideální je něco mezi. Rukavice, stejně jako další část výstroje je potřeba si vyzkoušet. Většinu našich produktů najdete ve více velikostech. Pokud už svou velikost znáte, bude se vám vybírat snadno. Pro ty z vás, kdo kupujete rukavice poprvé, jsme k dispozici a rádi vám poradíme.

V dobře padnoucích rukavicích byste se měli cítit vždy pohodlně a neměli by vám stěžovat řízení. Tak co, už máte ty své?